Sałatka z filetem z indyka - prosty przepis dla każdego

Sałatka z filetem z indyka – prosty przepis dla każdego

Poradnik

Mięso z indyka jest lekkostrawne, ma niską zawartość tłuszczu, więc polecane jest przy dietach zawierających małą ilość kalorii. Najlepszym sposobem na zdrowy i niskokaloryczny posiłek z indykiem jest… sałatka! Jest to kompletne danie: dostarcza organizmowi białko, tłuszcz i węglowodany. Jak zrobić pyszną sałatkę z indykiem?

Sałatka z filetem z indyka

Przepis ten jest szybki w wykonaniu i niesamowicie smaczny! Delikatny indyk w połączeniu z chrupkimi brokułami i aromatycznym sosem posmakuje wszystkim: zarówno miłośnikom mięsa jak i sałatek.

  • Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: kolacja

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 1 duży brokuł
  • 12 pomidorów koktajlowych
  • pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mały kubek jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka koperku (świeży lub suszony)
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka oczyścić, pokroić w kostkę. Natrzeć oliwą i smażyć przez 5 minut z każdej strony na patelni (najlepiej grillowej). Pokroić w kostkę.
  2. Brokuły podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonej, wrzącej wody i trzymać w niej przez 5 minut. Po tym czasie odcedzić i zostawić do wystudzenia.
  3. Pomidorki umyć, przekroić na pół.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę, wraz z oregano, solą, pieprzem i koperkiem (w przypadku świeżego – uprzednio drobno posiekać) dodać do jogurtu, wymieszać.
  5. Indyka, brokuły i pomidory wrzucić do miski, polać sosem jogurtowym, posypać słonecznikiem i parmezanem. Gotowe!

Sałatka z wędzonym indykiem

Miłośnikom wędzonego kurczaka czy tuńczyka z pewnością przypadnie do gustu także wędzony indyk. Pod postacią lekko słodkiej sałatki z kukurydzą podbije serca domowników i gości – taka sałatka z indykiem może zostać bez wahania podana na spotkaniu ze znajomymi.

  • Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 6
  • Typ potrawy: kolacja

Składniki:

  • 1 duży wędzony filet z indyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 nieduża główka kapusty pekińskiej
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka i kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę, włożyć do dużej miski.
  2. Kapustę pekińską posiekać, kukurydzę odcedzić na sitku.
  3. W miseczce wymieszać jogurt, majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać sos i przyprawić do smaku.

Niemal każdy przepis na sałatkę z indykiem nie jest pracochłonny, a efekty smakowe są znakomite. Takie sałatki nadają się na każdą porę roku: lekkie, a zarazem sycące. Kto raz spróbuje, będzie robił sałatkę tak często, jak się da!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments