Mięso z indyka jest lekkostrawne, ma niską zawartość tłuszczu, więc polecane jest przy dietach zawierających małą ilość kalorii. Najlepszym sposobem na zdrowy i niskokaloryczny posiłek z indykiem jest… sałatka! Jest to kompletne danie: dostarcza organizmowi białko, tłuszcz i węglowodany. Jak zrobić pyszną sałatkę z indykiem?
Spis treści
Sałatka z filetem z indyka
Przepis ten jest szybki w wykonaniu i niesamowicie smaczny! Delikatny indyk w połączeniu z chrupkimi brokułami i aromatycznym sosem posmakuje wszystkim: zarówno miłośnikom mięsa jak i sałatek.
- Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
- Ilość porcji: 4
- Typ potrawy: kolacja
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 1 duży brokuł
- 12 pomidorów koktajlowych
- pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mały kubek jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka koperku (świeży lub suszony)
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka oczyścić, pokroić w kostkę. Natrzeć oliwą i smażyć przez 5 minut z każdej strony na patelni (najlepiej grillowej). Pokroić w kostkę.
- Brokuły podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonej, wrzącej wody i trzymać w niej przez 5 minut. Po tym czasie odcedzić i zostawić do wystudzenia.
- Pomidorki umyć, przekroić na pół.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, wraz z oregano, solą, pieprzem i koperkiem (w przypadku świeżego – uprzednio drobno posiekać) dodać do jogurtu, wymieszać.
- Indyka, brokuły i pomidory wrzucić do miski, polać sosem jogurtowym, posypać słonecznikiem i parmezanem. Gotowe!
Sałatka z wędzonym indykiem
Miłośnikom wędzonego kurczaka czy tuńczyka z pewnością przypadnie do gustu także wędzony indyk. Pod postacią lekko słodkiej sałatki z kukurydzą podbije serca domowników i gości – taka sałatka z indykiem może zostać bez wahania podana na spotkaniu ze znajomymi.
- Stopień trudności: bardzo łatwe w przygotowaniu
- Ilość porcji: 6
- Typ potrawy: kolacja
Składniki:
- 1 duży wędzony filet z indyka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 nieduża główka kapusty pekińskiej
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka i kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę, włożyć do dużej miski.
- Kapustę pekińską posiekać, kukurydzę odcedzić na sitku.
- W miseczce wymieszać jogurt, majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać sos i przyprawić do smaku.
Niemal każdy przepis na sałatkę z indykiem nie jest pracochłonny, a efekty smakowe są znakomite. Takie sałatki nadają się na każdą porę roku: lekkie, a zarazem sycące. Kto raz spróbuje, będzie robił sałatkę tak często, jak się da!
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |