Przepisy konkursowe – wielkanocne smaki
Przepisy konkursowe – wielkanocne smaki
Tarta z jogurtem i czekoladą
Składniki
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
120g masła
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Masa:
1,5 tabliczki białej czekolady
0,5 jogurtu typu greckiego (około 200g)
garść obranych migdałów
Wykonanie
Dzień wcześniej jogurt przelewam na sitko wyłożone gazą lub tetrą i ustawione nad miską, wkładam do lodówki na całą noc. Mąkę, masło, wodę, cukier i szczyptę soli zagniatam do uzyskania jednolitej masy. Schładzam w lodówce 30 minut. W tym czasie przygotowuję masę. Czekoladę łamię na kostki i wrzucam do małej miski, rozpuszczam nad garnkiem z gorącą wodą. Kiedy czekolada przestygnie mieszam ją dokładnie z odcedzonym jogurtem (rózgą lub ręcznym mikserem). Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim natłuszczoną formę do tarty (26cm średnicy). Piekę około 25 minut w 180ºC lub do zarumienienia. Na schłodzony spód wykładam przygotowaną masę, dekoruję obranymi migdałami.
jajkaJajeczka
Składniki
Czekoladowe skorupki:
Tabliczka gorzkiej czekolady
Masa:
200ml śmietany kremówki 36%
125ml serka śmietankowego, Mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny do smaku
ziarenka z jednej laski wanilii
2 brzoskwinie z puszki
Wykonanie
Czekoladowe skorupki
Jajka owinąć folią aluminiową. Na folię aluminiową nałożyć folię przezroczystą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeszcze ciepłą masę nakładamy np. łyżeczką na połowę jajka, odstawiamy w chłodne miejsce aż czekolada stężeje.
Masa
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, serek, skórkę z cytryny, wanilię, sok z cytryny do smaku i ponownie krótko miksujemy do połączenia składników.
Brzoskwinie blenderujemy na jednolitą masę.
Czekoladowe skorupki napełniamy masą śmietanowo-serową w dolnej części robimy lekkie zagłębienie i nakładamy do niego mus brzoskwiniowy.
szpinakCiacho szpinakowe z jajkiem i parmezanem
Składniki
Ciasto:
500g mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
Nadzienie:
1kg szpinaku (u mnie mrożony)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy
1 łyżeczka majeranku
200g ricotty lub innego (np. fety)
1/3 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
8 jajek
sól
pieprz
1/2 szklanki parmezanu lub innego sera
2 łyżki masła
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto połącz i ugniataj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Podziel na 13 porcji, 12 takich samych i 1 większą. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
W garnku usmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz szpinak. Podsmażaj przez kilkanaście minut, do odparowania wody. Dodaj majeranek i pozostaw do ostygnięcia. Połącz w misce ricottę, śmietanę, mąkę i dwa jajka, dopraw solą i pieprzem. Serową masę dokładnie wymieszaj ze szpinakiem.
Rozwałkuj większą porcję ciasta na bardzo cienki, prawie przeźroczysty placek. Wyłóż nim wysmarowaną oliwą tortownicę, w taki sposób, aby krążek przykrył dno, boki i jeszcze trochę wystawał. Posmaruj ciasto oliwą. Rozwałkuj kolejne 6 placków, na taką wielkość, aby przykryły dno i 3/4 ścianek tortownicy. Układaj je kolejno, smarując oliwą każdy placek, oprócz ostatniego. Na ostatni wyłóż masę szpinakową i posyp parmezanem. Łyżką zrób 6 dość głębokich dołków, do każdego włóż odrobinę masła i wbij po jednym jajku. Dopraw solą i pieprzem, delikatnie spryskaj oliwą i posyp pozostałą częścią parmezanu. Z pozostałego ciasta zrób kolejne placki, wielkości formy. Układaj je kolejno, smarując po wierzchu każdy z nich oliwą. Pierwszy placek (największy) zawiń do wewnątrz i sklej go z wierzchnimi, tworząc ozdobną obwódkę. Posmaruj po wierzchu oliwą i podziurkuj widelcem, uważając, by nie uszkodzić jajek. Piecz 50 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.
Najlepiej podawaj ciepły