Podczas panujących tego lata w Wołowie upałów należy pamiętać o uzupełnianiu płynów.
Lemoniada z arbuza
Ale co zrobić kiedy nasi bliscy wolą nafaszerowane chemią i sztucznymi barwnikami napoje od naturalnych soków lub wody mineralnej? Zaserwować im łatwą i szybką w przygotowaniu domową lemoniadę z arbuza.
Składniki:
1kg arbuza (waga bez pestek i skórki)
2 cytryny
1 limonka (do dekoracji)
2-3 łyżki cukru lub miodu
2 szklanki wody mineralnej
kilka listków mięty i melisy
Arbuza zmiksować na gładką masę i przecedzić przez sito, oddzielając przeoczone pestki. Rozpuszczony w jednej szklance wody cukier połączyć z sokiem wyciśniętym cytryn oraz zmiksowanym arbuzem, a następnie uzupełnić pozostałą wodą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować cząstkami limonki oraz listkami mięty i melisy.