Produkty żywnościowe wprowadzane na rynek państw Unii Europejskiej muszą spełniać dość rygorystyczne kryteria w zakresie składu, terminu trwałości, zawartości danych składników czy przydatności do spożycia. Musimy także mieć pewność, że dystrybuowana przez nas żywność jest bezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów. Taką pewność uzyskamy tylko po przeprowadzeniu zakrojonych na szeroką skalę badań ambulatoryjnych.
Badania przeprowadza się w profesjonalnych firmach, które mają wszelkie certyfikaty oraz niezbędny sprzęt do wykonywania danych badań. Bardzo ważne jest tu wybranie odpowiedniego laboratorium, które daję nam gwarancje przeprowadzenia uczciwych i kompleksowych badań.
Spis treści
Badania mikrobiologiczne
Pierwszym krokiem są badania mikrobiologiczne, gdzie wykrywa się występowanie lub nie, drobnoustrojów patogennych w żywności. Laboratoryjne badanie żywności umożliwia rozpoznanie w badanych testach żywności oraz pasz różnych bakterii.
Szybkie techniki, które pozwalają znaleźć patogeny, mogą testować pełną gamę potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów przenoszonych przez żywność. Chodzi tu o zagrażające bakterie jak Salmonelli, bakterii E.coli lub Listeria. Badania wskażą nam też obecność organizmów, które powodują przyśpieszone psucie się żywności. Jeśli w konkretnej próbce pojawi się osad pleśni bądź drożdże, to dowiemy się o tym praktycznie natychmiast.
Środowisko produkcji
Oprócz zbadania samego produktu ważne jest także potwierdzenie właściwości samego otoczenia, w którym jest on wytwarzany. Gwarancja czystości i właściwości linii produkcyjnej jest tutaj dodatkowym plusem dla producenta i pozwala mieć pewność, że zastosowane rozwiązania nie spowodują problemów na etapie dystrybucji żywności.
W tym celu należy przebadać między innymi wodę przeznaczaną na potrzeby produkcji. To badanie jest zlecane i robione zgodnie z odpowiednimi wytycznymi oraz regułami prawa obowiązującego w państwach Unii Europejskiej. Potwierdza się w brak obecności bakterii z grupy coli czy kałowych. Woda poddawana jest także badaniom na obecność substancji radioaktywnych.
W celu ustalenia czystości linii produkcyjnej możemy nakazać też obserwację parametrów higienicznych linii i pomieszczeń produkcyjnych oraz badania próbek potwierdzające założenie higieny pracy. Tutaj całe badanie odbywa się na bazie próbek wymazów, które pobierane są z samej linii, a także z odpowiednich pomieszczeń gdzie składuje się żywność oraz od osób, które zatrudnione są przy danej produkcji. Badanie ma na celu potwierdzenie, że wszystko jest zgodne z regulacjami dotyczącymi kryteriów mikrobiologicznych, a tym samym cykl produkcyjny jest bezpieczny dla konsumentów.
Warunki przechowywania produktów
Z tego samego powodu zaleca się też wykonanie badania, które ustali, czy warunki przechowywania poszczególnych produktów na każdym etapie są właściwe. Badania przechowalnicze produktów spożywczych w celu ustalenia terminu przydatności do spożycia polegają na zbadaniu zmian stanu produktu w trakcie przechowywania w określonych przez producenta warunkach.
Dzięki temu możemy na przykład wychwycić problem na samym etapie magazynowania i przechowywania, który w przypadku przeprowadzenia badania samego surowego produktu, może nam z łatwością umknąć.