Poprawiają apetyt i trawienie, a dzięki dużej zawartości pektyn sprawnie oczyszczają przewód pokarmowy i komórki z tłuszczu i cholesterolu. Chronią przed wolnymi rodnikami i poprawiają humor.
Ciasto śmietankowe ze śliwkami
Do tego są pyszne! Sezon na śliwki, bo o nich mowa, w pełni. W połączeniu z wilgotnym, śmietankowo-waniliowym ciastem będą w sam raz na nadchodzący weekend.
Składniki:
200 g masła
1/2 szklanki mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej
ziarenka z 1 laski wanilii
700g świeżych wypestkowanych śliwek
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło z mlekiem rozpuścić w garnuszku i przestudzić, ale wciąż powinno pozostać ciepłe. W misce ręcznie roztrzepać jajka, dodać śmietanę, cukier, wanilię i wymieszać do połączenia. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem, na zmianę, cały czas mieszając ręcznie trzepaczką. Formę o wymiarach spodu ok 30x20cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadzić. Poukładać śliwki rozcięciem do góry, jedna obok drugiej. Piec w temperaturze 175ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wskazówki:
W tym przepisie powodzenie ciasta zależy od sposobu mieszania składników. Bardzo istotne jest łączenie ich ręcznie, przy pomocy trzepaczki lub innego przyrządu, bez użycia miksera.