Zanim przejdziemy do uwarunkowań prawnych, które tu wcale nie są takie jasne, trochę o innych przesłankach. Prowadzenie agroturystyki, jak każdy rodzaj przedsiębiorstwa, jest przedsięwzięciem ryzykownym jeśli ma stanowić podstawowe źródło dochodów.
Rozpatrzmy najpierw za i przeciw
Pierwsze pytanie, jakie powinniśmy sobie zadać, nosząc się z takim zamiarem, brzmi – jakim dysponujemy możliwościami finansowymi? Jeśli mamy infrastrukturę (np. gospodarstwo rolne), to w jakim stopniu jest przygotowane do przyjmowania gości.
Kolejne – czy mamy wystarczające samozaparcie, by takie gospodarstwo prowadzić. To jest bardzo ważne, zwłaszcza w wypadku mieszczuchów, którzy z tego powodu zdecydowali się zamieszkać na wsi. Wiedzmy, że prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego to nie ośmiogodzinny dzień pracy. Do tego również trzeba mieć odpowiednie predyspozycje, w tym cierpliwość i odrobinę talentu dyplomatycznego.
Zastanówmy się też, czy miejsce, które wybraliśmy do prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego jest wystarczająco atrakcyjne i, jednocześnie, jaki jest dojazd do tego miejsca.
Ponadto dobrze jest wykonać „najzwyklejsze” badanie rynku. To powinno być badanie precyzyjne z uwzględnieniem dodatkowych atrakcji tego miejsca oraz konkurencji. Po prostu – przydatny jest profesjonalny biznes plan.
Do tego dochodzą pomysły na działalność, ponieważ agroturystyka w czasach obecnych sprowadza się nie tylko do zapewnienia na terenie wiejskim bazy noclegowej. Powinna znaleźć w pakiecie ciekawa oferta kulturalna, turystyczna i kulinarna, czego pozytywne przykłady mamy między innymi w warmińsko-mazurskim i mazowieckiem.
Zakładamy gospodarstwo agroturystycznego
Jeśli już podjęliśmy decyzję o tym, że zakładamy gospodarstwo agroturystyczne to powinniśmy na początku zapoznać się z niezbędnymi uwarunkowaniami prawnymi.
Wiedzmy też, że tu obowiązują nieco inne zasady niż w wypadku prowadzenia innych przedsiębiorstw. Jeśli na przykład w gospodarstwie (koniecznie na terenie wiejskim) nie ma więcej niż pięciu pokoi to nie trzeba wtedy odprowadzać podatku.
Formę opodatkowania możemy sobie wybrać w zależności od zasięgu i prężności gospodarstwa. Opodatkować na pewno należy regularną działalność gastronomiczną. W tych kwestiach nierzadko dobrym wyjściem jest udanie się do lokalnego ośrodka doradztwa rolniczego.
Dobrze jest też samemu zapoznać się z kilkoma ustawami, m.in.:
– Ustawą o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych,
– Ordynacją podatkową,
– Prawem przedsiębiorców.
Autor: Konstantów
Fot.: Zygfryd Słapik