Zupa z ciecierzycy z rozmarynem

zupa_woloska_ciecJakiś czas temu odwiedziła nas para ze słonecznej Toskanii. Nie obyło się bez wymiany kulinarnych doświadczeń. Jednym z kilku głównych dań na polsko-włoskiej degustacji była zupa z ciecierzycy z rozmarynem. Kusi aromatem, smakiem, ale przede wszystkim łatwością przygotowania. Do jej wykonania można użyć cieci suszonej, z puszki lub w postaci mąki. Na początek proponuję najszybszą i najłatwiejszą opcję.

Zupa z ciecierzycy z rozmarynem

2 puszki ciecierzycy (nie odsączamy!)
2 ząbki czosnku
łyżeczka rozmarynu
2-3 listki szałwii (opcjonalnie)
1 listek laurowy
sól

Zawartość puszek wraz z wodą wlewam do garnka i uzupełniam w razie potrzeby wodą około 1cm ponad powierzchnię ciecierzycy. Dodaję łyżeczkę rozmarynu (najlepiej świeżych listków), pokrojone na kawałki ząbki czosnku oraz listki szałwii. Gotuję z łyżeczką soli przez kilka minut, miksuję blenderem ręcznym niezbyt dokładnie.
Wrzucam listek laurowy i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
Dosmaczam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Dla wielbicieli pikantniejszych smaków sugeruję dodać niewielki kawałek drobno posiekanej papryczki chilli.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker