Zupa z boczniakami i ciecierzycą

smaki_mojego_swiata_boczniaki_1Podobno boczniaki to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe. Są źródłem białka, witamin i soli mineralnych.
W postaci smażonych w panierce oraz zupy a’la flaczki z pewnością zagościły w domu niejednego z Was. Ale boczniaki dają zdecydowanie więcej możliwości. Dziś chciałabym zaprosić Was na talerz pysznej, pożywnej zupy, w sam raz na jesienne chłodne dni.

Zupa z boczniakami i ciecierzycą
(ok. 3 porcje)

Składniki:

1 litr wody
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
20 dag boczniaków
200g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie jedna puszka)
3 ziemniaki
kawałek zielonej części pora (ok.15cm)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz

Marchewkę kroję w ćwierć plasterki i gotuję wraz z ziemniakami w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie podsmażam na oliwie cebulę oraz por przez 3 minuty. Dodaję pokrojone w paski kapelusze boczniaków, paprykę wędzoną oraz kurkumę i duszę przez 15 minut.
Gdy warzywa są miękkie wrzucam do garnka ciecierzycę oraz podduszone grzyby. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dla uzyskania lekko zawiesistej konsystencji miksuję częściowo zupę ręcznym blenderem.

Wskazówka:

Sugeruję kupować boczniaki w warzywniakach, te z marketów czasami są wcześniej zamrażane, co ułatwia przechowywanie i zachowanie świeżości. Moim zdaniem ten sposób przechowywania odbiera im smak, zawierają również znaczną ilość wody.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker