Sałatka brokułowa z granatem i rodzynkami

Sałatka brokułowa z granatem i rodzynkami1Brokuły znane są głównie ze swoich przeciwnowotworowych właściwości, których większość tracimy podczas ich gotowania. Dlatego warto włączyć do naszej diety dania z wykorzystaniem surowego warzywa. Granat, uważany za jeden z najzdrowszych owoców, w parze z brokułem stanowi prawdziwą przeciwstarzeniową bombę. Oprócz przeciwutleniaczy, sałatka ta dostarcza również sporo witamin i mikroelementów.

Przepis pochodzi z książki „The Green Kitchen”

Sałatka brokułowa z granatem i rodzynkami

1 brokuł
1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
1 nieduży owoc granatu
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki łuskanego słonecznika
125 ml jogurtu naturalnego
sól
czarny pieprz

Brokuła myję, osuszam i dzielę na niewielkie różyczki. Pozostały trzonek obieram i kroję w kostkę.
Granata przekrawam na pół i cierpliwie wydłubuję nasiona, w międzyczasie na suchej patelni prażę nasiona słonecznika. Wszystkie składniki wraz z jogurtem mieszam w misce, przyprawiam wg uznania solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

UWAGI: Zamiast jogurtu można użyć majonezu. Rodzynki wybierajcie niesiarkowane, można je kupić w warzywniaku w centrum Wołowa.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker