Pierogi z dynią i soczewicą

przepisy_smaki_mojego_swiata_matraj_anna_dynia_pierogi_portalwolowKoniec lata ma swoje dobre strony w kuchni. W warzywniakach półki uginają się od jesiennych warzyw. Wśród nich warto dostrzec dynię, która o tej porze jest najsmaczniejsza i tania. Pełna witamin (A, B, C i PP) oraz składników mineralnych dynia, wspomaga opóźnianie procesu starzenia i wpływa na poprawę kondycji skóry. Dlatego warto poszukać swojego ulubionego dania z jej udziałem. Ja najczęściej przygotowuję z niej zupy, ale tym razem postanowiłam wykorzystać dynię do farszu do pierogów. Jeśli lubicie eksperymentować z pierogami, ostrzegam, że te znikają błyskawicznie. Przepis znalazłam w Pani Domu.

Składniki:

Porcja dla: 4 osób
Farsz:
80 dag dyni (obranej i startej na jarzynowej tarce)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól
1/2 łyżeczki płatków chilli (lub nie, jak kto lubi)
2 łyżki oliwy do smażenia
Ciasto:
40 dag mąki
3/4 szklanki wody
szczypta soli

Soczewicę ugotuj w dwóch szklankach wody do miękkości i odcedź. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na złoty kolor. Dodaj startą dynię i smaż ok 3 minut. Dodaj soczewicę, przypraw do smaku i smaż ok.7-10min., aż masa nabierze właściwej konsystencji. Z mąki, soli i gorącej wody zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Ciasto przykryj folią i pozostaw na kilka minut, aby odpoczęło. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki. Na środku każdego ułóż po łyżeczce farszu i zlep, dokładnie dociskając brzegi. Gotuj partiami do „wypłynięcia”. Podać można z podsmażoną cebulką, lub jak kto lubi.
Smaczne również po odsmażeniu.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Comments

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker