Pęczotto z boczniakami

smaki_mojego_swiata_boczniaki_peczotto_3Pęczak w przeciwieństwie do kaszy jęczmiennej powstaje z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia i dlatego jest najbardziej wartościową kaszą wśród kasz jęczmiennych. Pęczak jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Wzmacnia organizm, poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu i wpływa korzystnie na metabolizm glukozy. W moim domu doceniany jest szczególnie ze względu na smak.

Pęczotto z boczniakami

100g pęczaku
200-250g boczniaków
100ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej natki
sól
pieprz
olej

Pęczak zalewam wodą około 2cm ponad powierzchnię kaszy i gotuję z odrobiną soli. Jeśli woda odparuje zanim kasza osiągnie pożądaną miękkość uzupełniam ją małymi porcjami. Staram się gotować pęczak w taki sposób, aby płyn odparował całkowicie, ewentualnie pozostawiam kaszę pod przykryciem i pozwalam, aby pochłonęła resztę nieodparowanej wody.
W tym czasie kroję boczniaki na nieduże kawałki (paski lub kostkę) i smażę na niewielkiej ilości oleju przez kilkanaście minut. Dodaję śmietankę, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duszę jeszcze 2-3 minuty, dodaję natkę oraz pęczak. Podaję z porcją sezonowych warzyw, świetnie komponuje się z sałatką z buraczków.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker