Pączki bezglutenowe

przepisy_smaki_mojego_swiata_matraj_anna_paczki_bezglutenowe_portalwolowO zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej chyba nie muszę przekonywać nikogo. W moim domu jest ostatnio częstym gościem. Kiedy natrafiłam na ten przepis w poszukiwaniu kolejnych inspiracji, nie mogłam mu się oprzeć.  Wprawdzie ich smak znacznie różni się od tradycyjnych wypieków, jednak warto skusić się na przygotowanie tej smacznej i zdecydowanie zdrowszej alternatywy dla pączków.

Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych Olgi Smile

Pączki bezglutenowe

1 szklanka białej mąki ryżowej
1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g twarogu
2 ugotowane ziemniaki
160 ml mleka
3 łyżki cukru lub miodu
olej do smażenia

Twaróg, mleko (ja użyłam orzechowego), ziemniaki i miód dokładnie zmiksowałam w blenderze na jednolitą masę. Pozostałe składniki (mąki i sodę oczyszczoną) wymieszałam w misce i połączyłam z powstałą masą. Mokrymi rękoma kształtowałam kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i pojedynczo wrzucałam na rozgrzany olej Delikatnie mieszałam patyczkiem do szaszłyków, aby nie przywarły do dna. Smażyłam na brązowy kolor i osuszałam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podałam posypane cukrem pudrem.
Najlepsze zaraz po usmażeniu.

UWAGA! Istotna jest temperatura oleju, nie może być zbyt gorący. Jeśli po wrzuceniu do oleju pączka dopiero po 2-3 sekundach zaczyna się smażyć, jest odpowiednia.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker