Naleśniki gryczane

Nalesniki_gryczane_smaki_mojego_swiata_portalwolowJakiś czas temu postanowiłam z ciekawości wyłączyć ze swojej diety gluten. Już po kilku tygodniach takiej diety zaobserwowałam zmiany we własnym samopoczuciu. Towarzyszące uczucie ciężkości po posiłku bogatym w gluten zniknęło bezpowrotnie, w zamian pojawiła się lekkość i znacznie poprawiło samopoczucie. Początkowo byłam pełna obaw, czy jestem w stanie przygotowywać nasze ulubione posiłki przestrzegając tej diety. Makarony, chleby, naleśniki, pierogi, czy nawet zupy, których podstawą jest zawarty w pszenicy czy jęczmieniu gluten. Dziś gotowanie bez glutenu jest dla mnie codziennością. Doświadczenie to otworzyło mi umysł na nowe smaki, zaczęłam używać składników, których do tej pory nie umiałam wykorzystać.

Na początek postanowiłam przedstawić Wam przepis na smaczne i zdrowe naleśniki. Smakują zarówno na słodko, jak i z wytrawnym farszem. Ja ze względów zachowania wartości odżywczych używam mąki z niepalonej kaszy gryczanej, niestety praktycznie jest nie do zdobycia w Wołowie. W łatwy sposób można ją zrobić samemu w domu, mieląc w blenderze kielichowym białą kaszę gryczaną. Dodatkowo mąka z białej kaszy nie jest tak silnie aromatyczna, co mogłoby przeszkadzać w przypadku naleśników z przeznaczeniem do słodkich farszów.

Naleśniki gryczane

1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszam w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło. Do ciasta dolewam 2-3 łyżki oleju, mieszam. Smażę z obu stron, na rozgrzanej patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Najlepsze są zaraz po usmażeniu.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker