Kotlety z boczniaków

smaki_mojego_swiata_boczniaki_2Dania z boczniaków w moim domu znajdują się w czołówce kulinarnych przysmaków. Dlatego też zdecydowałam się na amatorską uprawę tego grzyba. Nie jest to trudne. Wystarczy gotowy słomiany balot z grzybnią zakupiony na popularnym portalu aukcyjnym, wilgotna piwnica z dostępem światła i cierpliwość. Wystarczą dwa tygodnie, by móc cieszyć się pierwszym zbiorem i rozpocząć kulinarną przygodę z tym naprawdę smacznym grzybem.
Pomysł powstał z potrzeby wykorzystania ogonków pozostałych po odcięciu kapeluszy. Są zbyt twarde do wykorzystania w niektórych potrawach, a po drobnej obróbce idealnie sprawdziły się w kotlecikach z dzisiejszego przepisu.

Kotlety z boczniaków

Składniki:

400g boczniaków
1 średnia cebula
2 jajka na twardo
1 surowe jajko
3 łyżki mąki z ciecierzycy + do obtaczania (można zastąpić bułką tartą)
sól
pieprz
dowolne zioła
oliwa do smażenia

Cebulę pokroiłam najdrobniej jak umiałam, dusiłam 2-3 minuty na łyżce oliwy. Dodałam bardzo drobno pokrojone grzyby (wykorzystałam do tego ręczny blender z pojemnikiem) i smażyłam do czasu aż odparowała cała woda. Gotowe grzyby połączyłam z pokrojonymi jajkami, surowym jajkiem, mąką i przyprawiłam do smaku. Formowałam niewielkie kotleciki i obtoczone w bułce tartej smażyłam na złoto z obu stron. Podałam z surówką z młodej kiszonej kapusty.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker