Kotleciki z kaszą gryczaną

Ech, kasza gryczana…

placuszki_z_kasza_smaki_mojego_swiata_portalwolowNie dość, że najzdrowsza z wszystkich kasz, idealna jako źródło białka, witamin (B1, B2, P i PP), wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i innych, to w odróżnieniu od reszty kasz nie zakwasza organizmu i nie zawiera gluetnu. Co istotne, powinna być podstawą diety osób dbających o linię, gdyż jest doskonałym źródłem błonnika. Włączenie jej do domowego menu to dobra decyzja, ale co z tego, skoro Polacy, a już dzieci szczególnie, za kaszą gryczaną nie przepadają. Moja własna pociecha nie jest w tym przypadku wyjątkiem, dlatego od jakiegoś czasu poszukiwałam dania, które ułatwiłoby mi przemycenie kaszy do jego diety. I znalazłam. Kasza w połączeniu z brokułem w formie kotlecików świetnie sprawdziła się w moim domu.

Palona kasza gryczana ma wyraźniejszy smak, jednak w procesie palenia ginie znaczna część witamin, dlatego polecam wybierać kaszę w wersji niepalonej. Łatwo ją rozpoznać po słomkowym, lekko zielonkawym kolorze. Bez większego trudu znaleźć ją można w warzywniakach w Wołowie. Z kolei brokuły mają udowodnione właściwości antynowotworowe, odmładzające i są źródłem wapnia oraz błonnika.

Składniki:

1 nieduży brokuł
5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
2 ząbki czosnki
1 mała cebula
Kawałek czerwonej papryki
1 jajko
2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub innej
Bułka tarta do obtaczania
Olej do smażenia
Sól
Pieprz

Brokuł podzielić na różyczki, łodyżki nakroić na krzyż i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Czosnek, cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Brokuł pognieść (np. tłuczkiem do ziemniaków), połączyć z kaszą, cebulą, czosnkiem, papryką i jajkiem. Przyprawić do smaku. Dodać mąkę do uzyskania właściwej konsystencji. Uformować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju do złotego koloru. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu. Świetnie komponuje się z sałatką z pomidorów.

Wskazówki:

Jeżeli podczas smażenia kotleciki rozpadają się, należy dosypać kolejną łyżkę mąki.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker