Faworki

FaworkiZgodnie z tradycją w najbliższy czwartek odkładamy na bok wszelkie diety. Faworki, pączki, oponki…odkąd pamiętam moja Babcia i Mama dokładały wszelkich starań, aby w ten dzień nie zabrakło ich na naszym stole. Zawsze domowej roboty. Ja również podtrzymuję tą tradycję, to najsłodsze wspomnienie z mojego dzieciństwa.

Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Mamy

Faworki

1 szklanka mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka octu
szczypta soli

Wszystkie składniki mieszam i ugniatam w kulę. Kiedy dobrze się połączą ciasto rozwałkowuję delikatnie i składam na pół. Czynność tą powtarzam kilkanaście razy. Odkładam ciasto na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowuję, podsypując delikatnie mąką. Nożem wycinam prostokąty i nacinam wzdłuż każdy z nich. Przeplatam końcówkę przez otwór formując tradycyjne faworki.
Smażę na gorącym głębokim oleju z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję obficie posypane cukrem pudrem.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker