Domowe gofry

przepisy_smaki_mojego_swiata_matraj_anna_gofrz_portalwolowPrzepyszne, chrupiące, przywołują wspomnienie o beztroskich wakacjach nad morzem. Podobno warunkiem tego smaku jest gofrownica powyżej 1000W, moja (900W) również sobie poradziła. Spróbujcie, bo moim zdaniem to najlepszy przepis na domowe gofry. Przepis pochodzi z książki Michela Roux „Jajka”

Ciasto:

160g mąki
15g cukru pudru
szczypta soli
50g stopionego masła
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
270ml mleka
kilka kropli ulubionej esencji (waniliowej, pomarańczowej)

Mąkę, cukier, sól łączę z masłem, żółtkami i dolewając stopniowo mleko mieszam na jednolitą masę. Dodaję aromat i odstawiam na kilka minut. Białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie łączę z ciastem. Gofry piekę na rozgrzanej gofrownicy przez około 3-4 minuty. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Smaki Mojego Świata

Categories: Smakowitości

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Comments Protected by WP-SpamShield Spam Blocker